Smarte sikringsskap rapporterer strømbruken direkte til app på telefonen

De nye, smarte sikringsskapene er ikke bare pene å se på; de holder deg også kontinuerlig oppdatert på boligens elektriske anlegg.

De fås i sort, hvitt og aluminium og tar seg riktig pent ut i boligen din. Men det virkelig geniale med smarte sikringsskap fra utstyrsprodusenten ELKO befinner seg inni skapet. Det dreier seg om et nytt sikringstilbehør, ELKO Smart Tag, som monteres direkte på sikringene. Smart Tag måler strømbelastningen på boligens strømkurser og rapporterer trådløst til smarttelefonen.

Systemet «ELKO Energy», som kom på markedet høsten 2019, gir huseier full oversikt over «strømtrafikken» i sikringsskapet og eget strømforbruk, samt strømproduksjon for de som har installert solcellepanel. Dersom en kurs er i ferd med å bli overbelastet eller kopler ut, vil systemet si fra med en pushmelding til smarttelefonen.

Systemet er bygd opp med Smart Tags på kursene som registrerer strømforbruk og kommuniserer data trådløst til en gateway i sikringsskapet. Systemet er skalerbart, slik at det kan koples inn flere smarte kurser på anlegget. Data samles i gatewayen som er koblet til internett, og formidles deretter til appen på smarttelefonen. Der får du oversikt hvor mye strøm som for eksempel mates inn i elbilen din, hvor mye strøm hybelen forbruker, eller om varmekablene og oppvaskmaskinen er på. Dersom du har solcelle-anlegg på boligen, får du oppdatert informasjon om strømforbruk og hvor mye overskuddsstrøm du har solgt tilbake til nettet.

Hvorfor viktig å ha oversikt?


Hva er så den praktiske nytten med å ha oversikt over hvor strømmen i huset går? Ifølge Viktor Sundqvist, produktsjef for sikringer i ELKO, blir det stadig viktigere å ha slik kunnskap.

– Boligene våre blir mer og mer strømkrevende. Vi installerer nye elektriske apparater som krever mye strøm, for eksempel elbilladere. Det er trygt å vite at dersom noe går galt, eksempelvis at fryseren kutter ut, så gir systemet beskjed om det, sier Sundqvist.

Ved å bli mer bevisst strømforbruket, kan huseier dessuten gjøre tiltak for å redusere energiforbruket og bli mer miljøbevisst.

Blir lønnsomt

Kontroll med strømforbruket blir enda viktigere når strømleverandørene i løpet av 2021 innfører såkalt effekttariff. Det betyr at strømmen blir dyrere i de periodene på døgnet når strømforbruket i husholdningene er høyest, for eksempel morgen og ettermiddag. Da blir det penger å spare på å tilpasse eget strømforbruk.

– ELKO Energy-systemet vil gi deg beskjed når strømforbruket overstiger et visst nivå som utløser effekttariff. Da kan du raskt gjøre justeringer; for eksempel vente med å lade elbilen til natten kommer, utsette klesvasken eller skru av tørketrommelen. Du får mulighet til å spre strømforbruket ditt utover døgnet og spare penger på strømregningen, sier Sundqvist.

Ta sikkerhet i ditt elektriske anlegg på alvor

Det elektriske anlegget skal være trygt, og hjelpe deg i hverdagen. Se våre artikler om Sikkerhet i hjemmet for å lære mer om hva du kan gjøre for å være trygg på at ditt elektriske anlegg fungerer som det skal.