Billig elbil lading kan bli dyrt

Lader du elbilen din i en vanlig stikkontakt hjemme, risikerer du trøbbel.  

Mange er ikke klar over at en vanlig stikkontakt ikke er bygd for å overføre de strømmengdene dagens elbiler krever. Da kan det etter hvert gå ei kule varmt i stikkontakten. Sotdannelse på stikkontakten er et synlig tegn på at noe er galt.

– Dessverre tror jeg mange elbileiere ikke sjekker strømtilkoblingen jevnlig. Varmgang fører til at plasten i kontakten forringes og blir sprø. I verste fall kan det bli kortslutning og lysbue som fører til en eksplosiv brann, sier Geir Bjørnstad i elektrofirmaet DEFA.

Bjørnstads råd er å kutte ut lading fra stikkontakt og heller investere i en hjemmelader. Den inneholder sikkerhetsutstyr som overvåker ladingen og kutter strømforsyningen dersom noe er galt. Feil kan oppstå i bilens elektronikk, i batteriet, eller i boligens sikringsskap.

– Ladeboksen overvåker ladeprosessen og sikrer en trygg overføring av strøm fra sikringsskap til elbilen. Den er vel verd prisen. Laderen forbinder tross alt det dyreste og nest dyreste til folk flest; hjemmet vårt og bilen.

Billig lader kan bli dyrt
Som elbileier, må du også forsikre deg om at elbilladeren du kjøper, holder mål. Utvalget av elbilladere har tatt seg kraftig opp, etter hver som elbilene er i ferd med å innta Norge. Ikke alle laderne har de viktige sikkerhetsfunksjonene innebygd. Bjørnstad hører ofte folk si at de billigste på markedet må være greit nok. Laderen skal jo bare lade.

– Slik er det dessverre ikke. Det selges billige ladere i dag som mangler grunnleggende sikkerhetsfunksjoner og som egentlig er ulovlig å selge. For eksempel mangler de fysisk sperre mot å trekke ut kontakten under lading. Det kan føre til gnistregn. En god lader har en liten elektromotor som holder ladekontakten på plass så lenge det overføres strøm, sier Bjørnstad.

Han har følgende oppfordring til elbileiere som lader med stikkontakt eller dårlige ladebokser:

– Ikke kjøp lader på egenhånd. Kontakt heller en autorisert installatør som tar ansvar for hele installasjonen og monterer en lader som gjør at du kan sove trygt om natta. Det er en billig investering.